Home

Maria Cristina

Autobiografie

Boeken en brieven

Tekstvak: Artikelen

Fotogalerij

Tekstvak: Links

 

ARTIKELEN

Tekstvak: Wikipedia

Willem Alexander’s tijd breekt aan: zijn moeder, Koningin der Nederlanden, staat op het punt af te treden

 

De Nederlanders houden van hem

 

Den Haag (Nederland).

Zal Willem Alexander (40 jaar) binnenkort zijn zeer geliefde Beatrix opvolgen?

Rechts: de Koningin (69) met haar zoon, zijn vrouw Màxima (17 mei zal ze 36 worden) en haar drie kleindochters Amalia (3) Alexia (2) en Ariane (geboren op 10 april 2007).

 

Persoonsgegevens

 

Liefdes: hij huwt in februari 2002 Màxima Zorreguieta, een telg uit rijke, burgerlijke kringen in Argentinië.

 

Schandalen: Koningin Beatrix verzet zich tegen zijn love-story met Emily Bremers omdat deze Katholiek is.

In het begin stelt zij zich ook argwanend op jegens Màxima, omdat haar vader minister was ten tijde van het bloederige regime van Videla.

Ze dwingt het stel vóór hun huwelijk tot het tekenen van een strenge overeenkomst.

 

Passies: Tot aan de ontmoeting met Màxima leek hij slechts geinteresseerd in sportieve auto’s en het goede leven.

 

Voorrechten en privileges: de totale omzet van het Nederlandse Koninklijk Huis (het rijkste van Europa) ligt rond de 20 miljard euro.

De erfgenaam rekent op 92 miljoen euro en op een jaarlijkse omzet van ongeveer 830 duizend euro.

 

WELDRA ZAL IK KONING ZIJN!!

 

In hoffelijke kringen gonst een hardnekkig gerucht: kroonprins Willem Alexander zal spoedig de troon bestijgen. Hij zal de plaats innemen van de geliefde Koningin Beatrix, die zegt er klaar voor te zijn om zich fulltime als oma te wijden aan haar kleinkinderen.

Ter bevestiging dat deze stap nabij is, is het feit dat de Prins op de de dag van zijn veertigste verjaardag voor de televisiecamera’s sprak over zijn toekomstige rol als Koning van Nederland:

“ Ik weet niet wanneer mijn moeder afstand van de troon zal doen ten gunste van mij”, heeft hij verklaard, “ maar ik ben er klaar voor om haar te vervangen. Technisch gezien was ik dat al op mijn achttiende, nú ben ik er ook gevoelsmatig aan toe dankzij mijn buitengewone echtgenote die mij net een derde, schattige dochter, Ariane, heeft geschonken”.

Het kleintje is afgelopen 10 april geboren en is de vierde op rij voor de troonopvolging: na hem, de oudste dochter Amalia en Alexia.

De bevalling van Ariane was snel : om 16.30 uur was  de Prins net  in gesprek  met de Chinese Vice-premier Hui Liangyu, die op officieel bezoek was in Nederland, toen hij een sms kreeg: “de weeën zijn begonnen, kom snel, Màxima”.

Dus heeft Alexander snel het onderhoud stopgezet om zich naar Den Haag te haasten naar het Bronovoziekenhuis, met een rugzak op de rug waar hij schone kleren in “gegooid” had.

 

De grote angst

 

Twee dagen later, de grote angst: Ariane werd met spoed opgenomen met hoge koorts en ademhalingsproblemen en werd zeker gedurende 10 dagen intensief behandeld, naar het leek was de oorzaak een virale infectie. Nu gaat het goed.

De geboorte van het derde kind heeft de familie van de troonopvolger nog dichter verbonden met het Nederlandse volk.

Het bevestigt hòeveel de burgers houden van Màxima

 

Zoals het een goede Koning betaamt, heeft Willem geen twijfels: “ Ik zal dichtbij het volk staan, precies zoals mijn moeder altijd heeft gedaan, zowel in dramatische momenten als in momenten van geluk en vreugde!”.

 

Heilzaam effect

 

Vastberaden is hij ook over het allochtonenprobleem in Nederland: “’ onze grenzen zullen open blijven  als het echt  gaat om integratie, maar als men politiek asiel vraagt en dan alleen maar destructief handelt zal ik dat niet accepteren”.

 

Om zo’n volwassenheid heeft het Nederlandse volk een zucht van verlichting geslaakt:

Willem Alexander is niet meer de timide, onhandige jongeman die twintig jaar geleden op de televisie op alle moeilijke vragen antwoordde met: “geen commentaar”.

Hij was houterig, nerveus en had wat overgewicht.

 

Deze metamorfose is te danken aan de mooie Argentijnse Màxima Zorreguieta, die (aan de kant van haar moeder) Italiaans bloed heeft.

Zelfs de Nederlandse minister Zalm, heeft verklaard: “Onze Prins is werkelijk veranderd! Met een mooie, intelligente en representatieve vrouw aan zijn zij is hij veel zekerder geworden”.

 

En ook de Koningin is daarvan overtuigd.

 

 

(vertaling : drs. A. Versteeg-Mostert)